Corona Hjälp Sverige,  Resa

Strandsatta i Mexiko av TUI

Nu ska jag berätta historien om min kära familjemedlem som reste till Playa Del Carmen med TUI för en två – veckors resa tillsammans med sin partner utan barnen – där de blev lämnade åt sitt öde av flygbolaget. De bokade en sista minuten utan hotell endast flygstol då de tack och lov har hus i Playa Del Carmen. Hemresan var bokad 19 mars från Cancun – Stockholm. Någon hemresa med dem blev det aldrig. 
Den 16/3 fick de ett sms från TUI om att resan hem skulle ändras och att de återkommer om ytterligare detaljer. Det handlade då om att de skulle få resa antingen med ett tidigare flyg hem alternativ ett senare flyg hem. Någon, sådan information fick de aldrig. De kontaktade då Tui själva med oro för att de ej fått någon information som utlovat. Sen får de veta att flygen gått hem till Sverige UTAN dem och än i dag har de inte hört ett ljud från Tui. Det har nu gått 4v sen de skickade ett meddelade via sms (den 16/3). De blev alltså kvarglömda i Playa Del Carmen. De har försökt få tag i Tui med en förklaring och se till att ordna det här – men även det utan framgång. 
Planet som de skulle ha åkt hem med från början den 19/3 fanns inte på avgångar och gör fortfarande inte från Cancun AirPort när man söker där, men kollar man på Arlanda så har planet landat där. Så har de varit med alla plan från Tui. Inget syns från Cancun men dom lyckas ändå landa i Sverige.

De båda 
insjuknade i influensaliknande symtom men har inte testats för Corona. Då kontaktade dem SOS International som sa att de skulle gå till läkaren för kontroll. Där fick de ordination att inte flyga på minst 7 dagar på grund av att de ej fick resa med minsta symtom. Vad hade de gjort utan eget boende i Mexiko där de tack och lov kunnat tillfriskna och vad hade de gjort utan SOS International? 
De var sjuka i mer än 14 dagar och när båda hade tillfrisknande fick dem hjälp av SOS International som har gjort allt de har kunnat för att hjälpa dem hem. 
Jag tillägga att min familjs partner har Kronisk Myeloisk Leukemi (KML) där medicin krävs och SOS international kunde ej få dit medicinen då flygbolagen vägrade frakta dit den och hennes försäkringsbolag ansåg att hon skulle tagit med sig medicin för mer än 1 månad och hon hade packat så hon skulle klara sig på sin planerade resa för upp till en månad. Hon hade alltså tagit med sig extra medicin som tur är. Men medicinen tog därför slut och hon fick ingen hjälp att få dit eller få ut medicin på plast av sitt försäkringsbolag. Cellgifterna i Mexiko kostar 30.000 sek och hemma i Sverige så är de upp till frikort annars 25.000kr. 

En månad senare och efter 48 timmar på resande fot – är de nu äntligen hemma! 

De vill vara anonyma men ville att jag skulle dela deras historia.

Mexiko Citys flygplats Juares 

Amsterdams flygplats Schiphole fotat från Hotellet 

Resan hem började i Cancun – Mexiko City!

Där utfördes noggranna kontroller på dem med jämna mellanrum. Staden är helt stängt. Inte ens OXXO (motsvarande Pressbyrån) – butikerna var öppna. På flygplatsen fanns 4 ställen öppet så de kunde äta tack och lov men då ovetandes att de då inte skulle få mat på hela resan hem under 48 h. Allt var även stängt utan möjlighet att handla. Därefter flög de Mexiko City – Amsterdam där de fick övernatta på flygplatsen. En känga till Sheraton Schiphols flygplats som behandlade dem sjukt illa. Allt var öde som ni ser på bilden ovan. De fick spendera lite på hotellet innan de skulle ta sig vidare med flyg till Oslo. Där väntade ett flyg som tog dem vidare till Stockholm. Jag ordnade med transport till dem från Arlanda och nu är det home – safe nästan 1 månad senare.

Vi vill rikta ett stort tack till SOS International som gjort allt de har kunnat för att få hem dem. 
Ett extra stort tack till Fanny, Michelle och Jesper på SOS International samt till Johan på svenska ambassaden i Cancun.
Flyget från Amsterdam – Oslo 
Flyget från Oslo – Stockholm
Arlanda flygplats
Arlanda Express för en stund sen