Ekonomi,  Samarbeten

Solen strålar

Annons / reklam för Utellus/Solceller

Igår var det helt underbart väder! Solen sken och det var upp mot 19 grader i Stockholm. En otroligt vacker höstdag som vi njöt av! Apropå sol så tänker på energi och ett bra sätt att bli självförsörjande är med den allra renaste formen av energi – solenergi. Solen är kraftfull och visste du att om installerar solceller på ditt boende både kan spara och tjäna pengar.

När du använder din egen el slipper du köpa elen från nätet, det innebär en besparing motsvarande elpriset inklusive de skatter och avgifter som ligger på din elhandelsfaktura och elnätsfaktura. Ett vanligt hushåll använder cirka hälften av elen som produceras, resten matas ut på nätet. Den el du matar ut på nätet får du betalt för, både från ditt elhandelsbolag och från ditt nätbolag. Det är helt fantastiskt!

Jag går i tankarna att köpa fritidshus så småningom om allt går som det ska. När i tid vet jag inte men jag tittar lite då och då. När jag hade huset med mamma i Älvdalen gick mina tankar kring att ha just solceller och något jag kommer vilja ha den dagen jag köper nytt.

Efter årsskiftet kommer även det nya ROT-avdraget för solceller att träda i kraft i Sverige. Det innebär att om du som privatperson installerar solceller efter årsskiftet har rätt att nyttja avdraget på 15 procent av kostnaden (inkl. material och arbetskostnad) upp till ett tak på 50.000 kronor. Du behöver därför inte ligga ute med pengar privat utan gör avdraget direkt på fakturan istället för väntan på godkännande av din ansökan. Du kan även söka stödet varje år, vilket innebär att du kana bygga ut anläggningen.

Vad kostar det att installera solceller?

En vanlig prisjämförelse görs genom att titta på hur mycket varje kW kostar att bygga. I genomsnitt ligger en nyckelfärdig solcellsanläggning (”inklusive allt”) på mellan 11 000-25 000 kr/kW installerad effekt (beroende på valda paneler och storlek på anläggning). En standardmässig villainstallation på till exempel 5 kW kostar alltså någonstans runt 100 000 kr.

Det är en bra investering anser jag även om det kostar lite. I längden kommer du att tjäna in de här pengarna.