Ekonomi,  Samarbeten

Energitjuv?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0070-1024x65.png

I samarbete med Götaenergi.se

Hur har du det med elen? Brukar du då och då se över vad du förbrukar osv? Många glömmer faktiskt det och betalar på automatik. Har du hög el så kan du bidra till att minska dina egna kostnader. Är du en energitjuv som inte alls tänker på det här? Ja, då har jag lite tips och råd till dig.

Minska dina elkostnader

För att minska din elkostnad måste du minska din elförbrukning. Så börja med att se över din elfaktura att få full koll på vad du faktiskt förbrukar. Du kan även ta reda på hur mycket dina prylar förbrukar, vad som är energitjuv osv. I längden kan det vara mer ekonomiskt att byta ut en del prylar i hemmet så som diskmaskin, tvättmaskin, TV osv. Att släcka lamporna när du går hemifrån, inte låta elen dra i onödan är lättare sagt är gjort för även elektroniska apparater som du kanske har i bakgrunden drar ju el. 

Se över dina avtal och gå igenom det så du vet vilken som är din bästa elleverantör. 
Jag får ofta påminna både min son och fästman att släcka efter sig, släcka strömbrytaren osv. Det är så lätt hänt att man glömmer. 

Se över dina avtal

Ett bra tips är även att använda Energimyndighetens beräkningsprogram, där kan du också enkelt fylla i Energikalkylen som ger dig en översikt över ditt hems elförbrukning. Baserat på din boendesituation varierar din förbrukning men du kan få olika förslag på hur du kan minska energianvändningen. 

Några andra tips för att minska din elförbrukning är dessa:

  • Ladda alla dina maskiner fullt innan du sätter på dem. Så som Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Både miljön och din plånbok kommer vara tacksamma för det. 
  • Låt bli att ha apparater på stand-by, de drar el även då vilket är extremt onödigt. 
  • Byt dina lampor till LED-lampor och gör det nu. De håller 30 – 40 gånger längre och använder ungefär en femtedel så mycket el som en glödlampa gör. 
  • Se över vilka maskiner som du behöver byta ut. Det kanske lönar sig att köpa en ny TV, tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare eller varför inte låta tvätten självtorka så som jag gör!?