Bröllop,  Samarbeten

Äktenskapsförord

I samarbete med Lavendla Juridik

Äktenskap, äktenskapsförord och skilsmässa!

Idag tar jag upp ett viktigt ämne. Nämligen äktenskap och skilsmässa.

Jag är själv skilsmässobarn och det tog hårt när mina förändrar skilde sig när jag var runt 5 år. Mamma flyttade hem till Sverige med oss och pappa stannade kvar i Mexiko. Pappa har sen dess bott i USA i många många år men är nu pensionerad och lever i Playa Del Carmen. Mina föräldrar har trots en då svår tid i sin skilsmässa jobbat hårt på att förbli vänner och för mig och min bror har det betytt mycket. Vi har starka familjeband i vår familj och även om deras skilsmässa tog hårt på alla är vi idag en familj som håller ihop.

Min mamma är den som fostrat oss och tagit hand om oss, hon är min stora förebild och min ledstjärna genom livet. Mina föräldrar är goda vänner och vi alla ses alla så ofta vi bara kan. Jag älskar dem båda så oerhört mycket och jag vill säga att trots deras skilsmässan har mina föräldrar aldrig talat illa om varandra till oss barn. Mamma har alltid sett till att vi fick hälsa på pappa i Mexiko när det fanns möjlighet och pappa har också kommit hit och hälsat på när han har kunnat.

Båda mina föräldrar är idag pensionärer och jag vet att pappa ej har möjlighet att komma hit och hälsa på när han vill. Jag gör mitt bästa för att se till att bibehålla de fina band vi har och också visa det för min son så att han kan lära känna sin morfar och våra släktingar där. Jag visar ofta bilder för min son och berättar vilka alla är.

Den dagen….

Den dagen jag gifter mig kommer jag vilja skriva äktenskapsförord, för bådas bästa såklart. Då kommer jag att ta hjälp av Lavendla Juridik.

Jag kommer göra allt för att aldrig hamna i en onödig bodelningstvist om vi trist nog en dag skulle gå isär och det då skulle innebära en skilsmässa för oss. Ett äktenskapsförord skrivs främst för att avtala om att viss egendom ska vara enskild och därmed ej omfattas av en framtia bodelning. Äktenskapsförord kan omfatta all egendom som en person äger eller en specificerad del – exempelvis en fastighet, besparingar på ett bankkonto eller aktier i ett familjeföretag. Jag har sett alltför många par som har gått isär och de som då inte har skrivit äktenskapsförord har tyvärr hamnat bodelningstvist.

Även par som inte är gifta utan lever som sambos har vid en separation där de inte har skrivit samboavtal hamnat i tvist. Det har inneburit en hel del onödigt tjafs och bråk. Det här vill jag undvika och ett avtal är för bådas bästa anser jag.

Mina föräldrar nu som jag älskar så oerhört mycket. Tack för att ni gav mig livet.

Denise